Google omzeilt het uitgeversrecht

” Google zal geen euro betalen aan de uitgevers voor het delen van hun artikels ” Dat verklaart Richard Gingras, vice-president information bij Google op 25 september naar aanleiding van de Franse wet op het uitgeversrecht. Een oorlogsverklaring aan het adres van de Franse pers na jaren van strijd voor dit recht.

 

Frankrijk heeft als eerste land de nieuwe Europese richtlijn van maart 2019 over het uitgeversrecht omgezet in nationale wet. Uitgevers kunnen op basis daarvan met meer daadkracht licenties onderhandelen met ondermeer Google. De nieuwe Franse wet wordt van kracht vanaf deze maand oktober maar Google maakt nu dus duidelijk dat ze niet mee stapt in dat verhaal. Google baseert zich op de uitzondering in de wet en zal nog slechts hyperlinks of geïsoleerde woorden gebruiken waardoor geen vergoeding verschuldigd is.

« Als de Franse wet in voege treedt, zullen we geen samenvatting van de inhoud meer publiceren voor de Europese pers behalve als de uitgever aangeeft dat hij dit toch nog wenst. » Concreet betekent dit dat de inhoud van een artikel enkel wordt weergegeven als de uitgever er geen geld voor vraagt.

Deze vorm van chantage veroorzaakt een storm van protest. « Google zet de uitgevers voor een voldongen feit : ofwel geven ze hun content gratis aan de Amerikaanse gigant of ze worden uit de zoekmachine verwijderd. » zegt Carlo Perrone, voorzitter van ENPA, de vereniging van Europese krantenuitgevers.

WE MEDIA en de Europese federatie van magazine-uitgevers EMMA hadden niet anders verwacht : « Dit deden ze in 2014 in Duitsland ook al met publicaties van de groep Axel Springer. » zegt Joy de Looz de Corswarem, van EMMA. In Spanje heeft Google in 2014 zelfs zijn dienst Google News helemaal weggehaald.

De Franse minister van cultuur Riester zegt dat een gecoördineerde aanpak met de andere Europese lidstaten nodig is. Hij roept de andere lidstaten ook op om de directive op dezelfde manier om te zetten zoals Frankrijk. De Franse eerste minister Edouard Philippe heeft de Europese pers opgeroepen om zich te verenigen in deze discussie en Google uitgenodigd om open te staan voor overleg.

De lidstaten hebben tot 21 juni 2021 om de Richtlijn om te zetten. In afwachting van een federale regering in ons land, werkt de administratie aan de voorbereiding van die omzetting.

 

Zin om meer te lezen?