De Europese parlementsleden hebben gestemd voor een stabiele toekomst voor onze onafhankelijke pers, voor professionele journalistiek, voor de creativelingen en hun creaties, voor een bloeiende digitale economie en voor gelijkheid.

 

De Belgische en bij uitbreiding Europese uitgevers van perspublicaties zijn tevreden over de goedkeuring van de Europese richtlijn over het auteursrecht in de plenaire vergadering. Dit betekent een belangrijke hervorming voor de toekomst van een gezonde onafhankelijke pers, een evenwichtig digitaal ecosysteem en een internet met rijke content.

Xavier Bouckaert, CEO van Roularta Media Group en voorzitter van de Belgische uitgeversfederatie WE MEDIA alsook de Europese EMMA blikt hoopvol vooruit: ” Dit is een stemming tegen de diefstal van onze content. Uitgevers, groot en klein, alsook de auteurs zullen nu voorwaarden kunnen bepalen over het hergebruik van hun werk voor commerciĆ«le doeleinden. Dat is niet meer dan correct en vanzelfsprekend.”

Ook Christian Van Thillo, CEO van de Persgroep-Medialaan en voorzitter van EPC (European Publishers Council) bevestigt: ” Deze tekst moderniseert het auteursrecht zonder de digitale innovatie te vernietigen. Als persuitgevers willen we de Europese wetgever bedanken om deze belagrijke richtlijn aan te passen. Ze erkent de waarde van de pers voor onze samenleving en de noodzaak van een juiste vergoeding voor het commerciĆ«le hergebruik van onze intellectuele eigendom.”

De N-VA parlementsleden en Ecolo-lid Lamberts stemden tegen, alle andere Belgische vertegenwoordigers stemden voor de aanpassing.

In een volgende fase wordt de Richtlijn nu formeel goedgekeurd door de Raad van ministers. Daarna hebben de lidstaten 24 maanden om deze Richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. ” Laten we de regels sluitend maken.” besluit Marc Dupain, general manager van WE MEDIA. ” We verwachten ons aan grote tegenkanting en procedures vanwege Google en Facebook, de zogeheten Gafas.”