Vlaams Regeerakkoord

De Vlaamse uitgevers van magazines en kranten kijken met belangstelling naar de initiatieven van de Vlaamse regering en de nieuwe minister Benjamin Dalle om hen de nodige ruimte en stimulansen te geven om ook morgen hun kwaliteitsvolle journalistiek en publicaties te kunnen blijven publiceren. Het regeerakkoord verwijst naar het economisch innovatiebeleid en er is aandacht voor de gigantische omwenteling die er in het medialandschap aan de gang is.

De Vlaamse uitgevers investeren fors in de digitale omwenteling en rekenen op maatregelen om hen in die transformatie te ondersteunen. Dit is nodig in hun relatie ten opzichte van de internationale technologiebedrijven, de zogeheten Gafa’s, die zich vandaag onttrekken aan elke vorm van deontologische codes op het vlak van journalistiek of reclame terwijl ze het overgrote deel van de reclame-inkomsten binnenrijven en gebruik maken van de content van de uitgevers zonder daarvoor een vergoeding te betalen. Van de VRT verwacht de regering dat ze zich minder focust op het groot bereik en online geen longreads meer maakt die de private media vandaag al ontwikkelen.

WE MEDIA verwacht een versterkende rol van de openbare omroep in haar relatie met de private media en in hun positionering tegenover de Gafa’s.

WE MEDIA vertegenwoordigt meer dan 200 uitgevers goed voor meer dan 700 publicaties van publieksbladen en kranten, over gespecialiseerde en gratis pers alsook publicaties van socio-culturele organisaties die een enorme rijkdom vertegenwoordigen voor onze cultuur en democratie.

Klik HIER voor het volledige akkoord.

 

Zin om meer te lezen?