Google overal onder vuur

Het misbruik van machtspositie door Google is in vele landen voorwerp van discussie en juridische acties. Terwijl Australie forse maatregelen aankondigt, dwingt een beroepsrechter in Parijs hen tot onderhandelen met de uitgevers. En ook in de Verenigde Staten zelf, homeland van Google, heeft het ministerie van justitie een klacht tegen hen ingediend wegens misbruik van machtspositie. Ook in Italië is een gelijkaardige procedure gestart.

 

Frans Hof van Beroep verwerpt vordering van Google.

In Frankrijk had eerder al de mededingsautoriteit Google verplicht om binnen de 3 maanden te onderhandelen met de uitgevers met de bedoeling om de uitgevers te vergoeden voor het hergebruik van hun content door Google. De zoekmachine was hiermee niet opgezet en vroeg een vernietiging van deze beslissing bij het hof van beroep in Parijs.

Het hof heeft het verzoek van Google afgewezen door te bevestigen dat de inhoud aan persartikelen hen een economisch voordeel geeft waardoor hun zoekmachine aantrekkelijker is en ze advertentieruimte kunnen verkopen. Het hof heeft Google ook veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro boete aan de 3 vertegenwoordigers van uitgevers die betrokken zijn in deze procedure. Het gaat om l’Alliance de la presse d’information générale (APIG), het Syndicat des éditeurs de la presse magazine (SEPM) en het Franse persagentschap AFP.

Deze beslissing stemt de hele gemeenschap van Europese uitgevers hoopvol. Xavier Bouckaert, voorzitter van EMMA (European Magazine Media Association) zegt: ” Het hof bevestigt de beslissing van de mededingingsautoriteit die de weigering van Google om de uitgevers te vergoeden, afwijst. Volgens Google zijn de uitgevers al vergoed omdat de opname van hun content in de zoekmachine een meerwaarde creëert.”

 

Onderzoek wegens machtsmisbruik in Italië.

Ook de Italiaanse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar misbruik van machtspositie door Google. De autoriteit onderzoekt het discriminerend karakter van het gebruik van de enorme hoeveelheid verzamelde data via de verschillende platformen van Google. Dat verhindert een  eerlijke competitie met de concurrenten en berokkent nadeel aan de consumenten.

 

Amerikaans ministerie van Justitie in actie tegen Google

Aan de andere zijde van de oceaan ligt Google ook onder vuur. Het federale  Amerikaanse ministerie van justitie heeft bij de mededingingsautoritiet een klacht ingediend tegen Google wegens misbruik van machtspositie. Ook de ministeries van justitie in 11 staten van de VS hebben zich hierbij aangesloten. De klagers argumenteren dat Google de markt van de zoekmachines domineert en deze positie misbruikt door nieuwe spelers op de markt uit te sluiten en exclusieve overeenkomsten te sluiten met andere grootheden zoals Apple of Android. Ook in Europa is Google in juni 2018 al veroordeeld voor gelijkaardige praktijken. Ze kregen toen een boete van 4,3 miljard euro.

 

Zin om meer te lezen?