Cassatie: HP moet reprografierechten betalen

Na 10 jaar juridische strijd heeft het hoogste rechtsorgaan, het Hof van Cassatie, de Belgische reprografieregeling en de inningen door de wettelijke beheersvennootschap Reprobel wettelijk en gegrond verklaard. Dat betekent dat uitgevers en auteurs nog gelden tegoed hebben van de producent van kopieerapparaten HP.

  

Het Hof van Cassatie heeft in zijn arrest alle argumenten van HP van tafel geveegd en Reprobel over de volledige lijn gelijk gegeven. HP was in cassatieberoep gegaan tegen het arrest van het Hof van Beroep van 12 mei 2017. Volgens HP was de Belgische reprografieregeling niet in overeenstemming met het Europese recht en waren de inningen van Reprobel voor het maken van koppies van beschermd werk, niet terecht.

Het arrest maakt meteen ook een einde aan de juridische onzekerheid die nog boven dit systeem van vergoedgingen door fabrikanten van kopieerapparaten, hing. Uitgevers en auteurs legden daarom aanzienlijke reserves aan voor het geval die vergoedingen ten onrechte zouden zijn geïnd. HP heeft trouwens sinds 2015 geen aangifte meer gedaan voor dergelijke vergoedingen en heeft nu nog een aanzienlijk bedrag te betalen.

WE MEDIA maar ook de beheersvennootschappen Repropress en Repro PP die ze beheert, zijn erg opgelucht over deze uitspraak die nu dus definitief is.

 

Zin om meer te lezen?