Machtsmisbruik Google moet aan banden

De Europese commissie moet onmiddellijk maatregelen nemen tegen het misbruik van machtspositie door Google. De Europese persuitgevers steunen die vraag van 135 technologiebedrijven en 30 industriële federaties omdat Google zijn eigen diensten voorrang geeft.  Dat verhindert de eerlijke concurrentie en laat geen vrije keuze aan de consumenten, luidt het protest.

 

De brief met 165 handtekeningen vraagt aan de Europese ondervoorzitter van de Europese commissie Margrethe Vestager om toe te zien op de uitvoering van de beslissing in de Google Search (Shopping). In die beslissing uit 2017 veroordeelde de Europese Commissie Google voor het misbruik van machtspositie. De ondernemingen en federaties vragen aan de Europese Commissie om alle nodige maatregelen te nemen om een einde te maken aan de bevoorrechte positionering door Google van hun eigen diensten in hun technologie. Dit verhindert immers de eerlijke concurrentie en de vrije keuze van consumenten.

Sinds de beslissing van de Europese Commissie 3 jaar geleden, heeft Europa geen maatregelen meer genomen om een einde te maken aan deze praktijken. Intussen zijn er nog onderzoeken gestart naar gelijkaardige praktijken van gespecialiseerde zoekmachines van Google zoals zoektdiensten voor jobs, vluchten, hotels of overnachtingen, lokaal neuws enz…

De Europese uitgevers, vertegenwoordigd in de federaties EMMA, ENPA en EPC vragen al langer een stricte regelgeving op de digitale zoekmachines waaronder Google.

Ilias Konteas, algemeen directeur van EMMA en ENPA zegt : “Google blijft zijn monopolie als zoekmachine misbruiken om toegang te krijgen tot al maar meer markten en diensten met steeds dezelfde beproefde methodes. Dat moet stoppen. Wij steunen de initiatieven van de Europese Commissie om de digitale zoekmachines beter te reglementeren. De gemakkelijkste en eenvoudigste weg is de toepassing van de gelijke behandeling die al is opgelegd in de beslissing van 2017. ”

Angela Mills, directrice van de EPC voetg toe : “Het niet toepassen van deze regel laat Google toe om zijn onwettelijk voordeel via zelfpromotie toe passen op tal van andere markten en zo elke concurrentie te fnuiken maar ook de vrije keuze van de consument te beperken. Elke dag die voorbij gaat zonder maatregelen staat gelijk aan onmeetbare schade voor tal van markten en Europese vergelijkingssites die door Google achteruit worden geduwd in het belang van hun eigen producten.”

HIER leest u de volledige brief.

 

Zin om meer te lezen?