Geweld op vrouwen : AJP stelt nieuwe aanbevelingen voor

De Franstalige vereniging van journalisten, AJP, heeft nieuwe aanbevelingen voor berichtgeving over geweld op vrouwen voorgesteld. De Waalse minister van media en vrouwenrechten Linard heeft tijdens de internationale dag voor de rechten van de vrouw, op 6 maart, haar steun toegezegd voor de realisatie van een aantal initiatieven.

 

AJP Violences faites aux femmes

De nieuwe richtlijnen zijn een aanpassing van de aanbevelingen uit 2018. De verfijningen en toevoegingen zijn vooral het werk van de journaliste Anne-Marie Impe die een handleiding erover schreef gepubliceerd door de UNESCO.

De publicatie « Hoe informeren over het geweld tegen vrouwen» bevat 10 aanbevelingen voor journalisten. De basisidee is dat een doorgedreven berichtgeving over het geweld tegen vrouwen, het beeld daarover bij de burgers zal bijsturen en hen de volle impact zal duidelijk worden. De media hebben volgens de aanbevelingen de kracht om bij te dragen tot een betere preventie en de strijd tegen dit geweld. De tekst van de AJP vindt u hier.  (www.ajp.be/telechargements/violencesfemmes/Folder_2020.pdf)

Minister Linard heeft op een bijeenkomst tijdens de vrouwendag enkele elementen aangehaald die haar bijzondere aandacht trekken. Ze wil dat de aanbevelingen van de AJP en experts werkelijk doordringen tot op de redacties en de media-aandacht via concrete instrumenten wordt gerealiseerd. Ook wil ze dat nieuwe opleidingen specifiek rond dit thema worden georganiseerd. De minister zal op een concrete manier gelijkaardige initiatieven steunen.

WE MEDIA volgt deze ontwikkelingen van dichtbij en zal haar leden uiteraard tijdig informeren over eventuele aanbiedingen.

 

Zin om meer te lezen?