Uitgeversrecht voor digitale publicaties op komst

Op Europees vlak is de officiële erkenning van een uitgeversrecht principieel aanvaard.

Zowel de commissie als de Raad van de Ministers als het Europees parlement zijn het eens geworden over de invoering van zo’n recht.

Dat betekent dat in de toekomst de Europese uitgevers beter gewapend zijn om bij de grote technologische bedrijven als Google en Facebook, de zogeheten Gafa’s, licenties af te sluiten voor het gebruik van hun publicaties.

Nu verdienen de technobedrijven veel geld aan advertenties op hun platformen met gebruik van de perspublicaties en zonder daarvoor iets te betalen.

“ Dit is een belangrijke stap in de uitbouw van onze verdere digitale innovatie” zegt Xavier Bouckaert, voorzitter van WE MEDIA en CEO van Roularta Media Group.

“ Zo kunnen we in de toekomst correct betaald worden voor het gebruik van onze publicaties en onze investeringen op digitaal vlak”  vervolgt Bouckaert.

Er zijn nog goedkeuringen nodig door de hele Raad van ministers en het voltallige Europese Parlement. Ook zal dan binnen 24 maanden België het nog moeten omzetten.

Algemeen manager van WE MEDIA Marc Dupain waarschuwt ook. “ Er volgen zo goed als zeker juridische procedures. Er moet nog met de Gafa’s worden onderhandeld over tarieven en licenties.”

Maar hij is vooral positief en hoopvol: “ De Europese leiders steunen onze onafhankelijke pers en dat is heel belangrijk.”