BTW verlaging: de Belgische uitgevers rekenen op steun parlement

Belgische uitgevers rekenen op steun parlement voor verlaging btw-tarief digitale publicaties.

Een wettelijke verankering van een verlaagd btw-tarief voor digitale kranten en magazines geeft de Belgische uitgevers rechtszekerheid. “De wettelijke zekerheid is noodzakelijk om onze digitale investeringen met vertrouwen voluit uit te bouwen.” Dat zegt Xavier Bouckaert, voorzitter van de Belgische uitgeversfederatie WE MEDIA en CEO van Roularta Media Group op het wetsvoorstel van minister Decroo en de regering.

De regering maakt een einde aan de huidige ongelijkheid in de verkoop van digitale en papieren publicaties. Er komt een 0% tarief voor digitale kranten en tijdschriften die meer dan 48 keer per jaar verschijnen. De andere perspublicaties, boeken, kleurboeken, muziekpartituren en e-books gaan naar 6% in plaats van de huidige 21%. Papieren en digitale publicaties worden op het vlak van de btw voortaan dus gelijk behandeld.

De huidige regeling werd mogelijk gemaakt door de goedkeuring van een Europese Richtlijn afgelopen jaar. “We rekenen erop dat de regering dit voorstel nog voor de verkiezingen ook omgezet krijgt in effectieve wetgeving.” Marc Dupain, general manager van WE MEDIA is waakzaam “Zonder effectieve wet en steun in het parlement blijven de uitgevers achterop hinken tegenover de Gafas.” besluit Dupain.

Het wetsvoorstel van Alexander Decroo moet nog worden goedgekeurd in het parlement.