BTW op digitale publicaties kan dalen!

Admin ajaxDe btw op digitale publicaties kan fors naar beneden tot het niveau van de printpublicaties. Dat is mogelijk door een beslissing van ECOFIN, het economisch en financieel comité van de Europese Raad.

 

Die heeft een Richtlijn goedgekeurd die de BTW-Richtlijn past aan zodat digitale publicaties dezelfde BTW betalen als de papieren versies. Tot op vandaag is de btw-heffing op digitale publicaties 21% en zijn er verschillende tarieven voor printversies.

Dit betekent een enorme steun voor de ontwikkeling van de digitale media en onderstreept het belang dat Europa hecht aan de rol van onze uitgevers in onze democratie.

“De Europese unie geeft een sterk signaal voor de ontwikkeling van de Europese pers in de digitale markt.” zegt Xavier Bouckaert, voorzitter van WE MEDIA en EMMA, de Europese federatie van magazines.”Deze maatregel zal het ontstaan van nieuwe businessmodellen bevorderen en uitgevers nog meer om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek op maat van de digitale technologieën”.

“De Europese unie geeft een sterk signaal voor de ontwikkeling van de Europese pers in de digitale markt.”

Voor België betekent dit concreet dat er een stabiele wetgevende grondslag zal zijn om de lagere btw-tarieven die nu gelden in print (0% voor kranten en tijdschriften die meer dan 48 keer per jaar verschijnen; 6% voor tijdschriften die minder dan 48 keer per jaar verschijnen en boeken) ook toe te passen op de digitale publicaties.

Het is nu aan de Belgische wetgever om snel deze Richtlijn om te zetten in Belgisch recht en om een einde te maken aan de fiscale discriminatie tussen digitale en papieren versies.