Frankrijk: Google zal betalen voor het uitgeversrecht

L’Alliance de la Presse d’Information Générale en Google hebben een akkoord bereikt over de vergoeding voor het uitgeversrecht op basis van de Franse wet. Dat is het resultaat van maandenlange onderhandelingen die uiteindelijk werden opgelegd door de Franse mededingingsautoriteit.

 

L’Alliance de la Presse d’Information Générale is een federatie van uitgevers die zo’n 300 Franse publicaties van algemene informatie vertegenwoordigt. De overeenkomst met Google is geen licentie-overeenkomst. Het bepaalt de principes die de basis zullen vormen van de onderhandelingen tussen Google en de leden van l’Alliance voor de publicaties die erkend zijn als « algemene en politieke informatie »

De individuele akkoorden zullen gaan over de vergoeding voor de rechten van de uitgevers en de toegang tot Google News Showcase. De vergoeding die elke uitgever zal ontvangen is gebaseerd op verschillende criteria. Zoals het aandeel van algemene en politieke informatie, het dagelijkse volume aan publicaties evenals het maandelijkse internetbereik.

Pierre Louette, CEO van de groep Les Echos – Le Parisien en Voorzitter van L’Alliance de la Presse d’Information Générale, verklaart : « Dit akkoord na vele maanden onderhandelen, is een belangrijke stap die de erkenning inhoudt van het uitgeversrecht en het begin van een vergoeding voor het hergebruik van de digitale publicaties door de digitale platformen».

 Ook al geldt het uitgeversrecht voor alle uitgevers van algemene informatie tot gespecialiseerd, van vakpers tot entertainment, toch lijkt Google vooralsnog enkel bereid om te onderhandelen met de uitgevers van algemene en politieke informatie..

De Franse federatie van gespecialiseerde pers (FNPS) en de vereniging van de magazinepers (SEPM) hebben dat deze houding van Google ingaat tegen de Europese en Franse wetgeving. Ook zijn ze van oordeel dat zij die zulke akkoord ondertekenen « door de knieën gaan voor de dominante platformen die daar misbruik van maken en peanuts betalen voor het grootste deel van hun publicaties. » en «betreuren ze het gebrek aan eenheid onder de uitgevers ».

In België wordt de Europese Richtlijn nog omgezet. WE MEDIA volgt die ontwikkelingen bij het bevoegde kabinet van vice-premier Dermagne en zal haar leden op de hoogte houden.

 

Zin om meer te lezen?