We Media brengt mee “Nieuws in de klas”

nieuws in de klas cover

Vlaamse minister van Media, Mediawijs, Vlaamse Nieuwsmedia, WE MEDIA, Media.21, VRTen VIAA slaan de handen in elkaar voor het project ‘Nieuws in de Klas’.

De Vlaamse Minister van Media Sven Gatz trekt voor het project 1.044.000 euro uit. Vlaamse uitgevers van kranten en magazines besteden evenveel.

Met Nieuws in de Klas kunnen leerkrachten en scholen abonementen nemen om nieuws te ontdekken in kranten, magazines en digitaal.

“In de huidige samenleving waar alles meer digitaal is, is het belangrijk dat jongeren kritisch en bewust leren omgaan met online informatie en nieuws.” aldus Minister van Media Sven Gatz.

Nieuws in de Klas is al aan zijn 16de editie toe en elk jaar blijft de vraag groot.

Vorig schooljaar bereikten we 6892 klassen, dat zijn zo’n 155.850 leerlingen in Vlaanderen en Brussel, 1000 klassen extra t.o.v. schooljaar 2016-2017. Het is de bedoeling om nieuwe scholen en andere doelgroepen te bereiken.

nieuws in de klas logo

Werken aan nieuws- en informatiegeletterdheid bij jongeren is belangrijk. Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren tussen 12 en 18jaar het nieuws minder volgen dan bij dezelfde bevraging in 2016. Ruim de helft van de jongeren (57,1%) blijft wel dagelijks op de hoogte van de recente nieuwsfeiten via sociale media. Opvallend is dat ook 1 op de 2 jongeren wekelijks in contact komt met nieuws via persoonlijke en groepsberichten in apps als WhatsApp of Facebook Messenger.Ze consumeren nieuws voorts vooral via tv en radio.