Update steunmaatregelen Corona

Het systeem van tijdelijke werkloosheid is verlengd tot eind augustus. Ook het zogeheten overbruggingsrecht voor zelfstandigen wordt verlengd tot 31 augustus. Dat heeft de federale regering beslist. De verliezen van 2020 zal je ook kunnen inbrengen op de winst van 2019.  Voor de fiscale stimulans bij media-aankopen is er nog geen groen licht. WE MEDIA dringt ook voort aan op de vrijstelling van gemeentebelastingen voor de ongeadresseerde gratis pers.

 

Federaal

De Kern uitgebreid met de 10 partijen die de federale regering steunen, hebben een reeks maatregelen goedgekeurd uit het derde luik van het Federaal Plan voor Sociale en Economische Bescherming. Daarin zitten de verlenging van de tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht tot 31 augustus.  Intussen heeft de kamercommissie financiën ook een ontwerp van minister De Croo goedgekeurd om de verliezen van 2020 te kunnen inbrengen op hun winsten van 2019. Met dit carry back-mechanisme zal de factuur voor 2019 aanzienlijk getemperd worden. Bedrijven en zelfstandigen kunnen hun voorafbetalingen geheel of gedeeltelijk terugvragen en een belastingvrije coronareserve aanleggen.

 

Fiscale stimulans

De oproep van de adverteerders en de media om advertenties in Belgische media fiscaal te stimuleren ligt nog op tafel. Nu ook andere sectoren specifieke maatregelen hebben verkregen kan ook de mediasector zijn vragen met meer kracht bijzetten. We verfijnen het voorstel om zeker niet in aanvaring te komen met de Europese regels van staatssteun.

 

De media, een essentieel bedrijf en extra belast

Een onderdeel in de mediasector dat bijzonder getroffen blijft, is de gratis pers. Bovenop de weggevallen enige bron van inkomsten uit lokale advertenties, blijft de gemeentebelasting een extra belasting. De pers die gratis wordt gepost, wordt lokaal belast als een soort afvalbelasting samen met de reclamefolders. Echter de gratis pers bevat essentiële informatie waar 9 op de 10 burgers naar uitkijken en die ook de lokale economie doen draaien. Het papier is daarenboven ook 100% recycleerbaar en de ophaling levert zelfs winst op. De honderden verschillende soorten belasting in de verschillende gemeenten zijn dan ook absoluut onbegrijpelijk. De sector vraagt om net als Bpost en als essentieel bedrijf te worden vrijgesteld van deze belasting.

 

Steunmaatregelen op alle niveaus

Voor een overzicht van de vele maatregelen op verschillende niveaus geven we nog eens een samenvatting van waar u de meest relevante informatie kan vinden:

Zin om meer te lezen?