“NABURIGE RECHTEN: EEN KWESTIE VAN LEVEN EN DOOD”, DOOR SAMMY KETZ

In juli heeft het Europees Parlement het voorstel verworpen om een Europees uitgeversrecht te creëren voor het hergebruik van digitale artikels.

Deze hervorming heeft de steun van de uitgevers, journalisten, artiesten en de creatieve sector. Ze heeft tot doel om uitgevers en journalisten op een correcte manier te vergoeden telkens hun artikels online worden gereproduceerd door de grote digitale spelers die deze content vandaag gratisch gebruiken. De volgende stemming van het Europees Parlement is op 12 september.

Sammy Ketz, voormalig leider van het Frans agentschap AFP in Bagdad, vraagt de Europese parlementsleden met aandrang om deze hervorming goed te keuren in het belang van de pers en haar belangrijke rol in onze samenleving.
We publiceren zijn open brief.

 

Ik was op een missie om een ​​reportage te schrijven in Mosul, de vroegere hoofdstad van de Islamitische Staatsgroep in Noord-Irak, over kinderen die terugkeerden naar een school die drie jaar lang door de jihadisten was gesloten. Ik dacht aan de beste manier om de vreugde van die kinderen te beschrijven toen ze terugkeerden naar hun lang verboden werkplekken in die verwoeste stad.

Na vijf jaar een door oorlog verscheurd Syrië te hebben overgestoken waar ik verschillende keren ontsnapte aan de dood van sluipschutterskogels of doorgewinterde schuttersschelpen, was ik net voor de derde keer sinds de Amerikaanse invasie in 2003 in Irak aangekomen.

Zittend in een restaurant met de fotograaf, videojournalist en AFP-chauffeur voordat ik terugkeerde naar Bagdad, las ik op mijn laptop een artikel over het Europese debat over naburige rechten en het plan om ze toe te passen op de pers. Het greep mijn aandacht maar kwam niet als een verrassing.

In meer dan 40 jaar verslaggeving heb ik gezien dat het aantal journalisten op de grond gestaag afneemt terwijl de gevaren meedogenloos toenemen. We zijn doelen geworden en onze rapportagemissies kosten steeds meer. Voorbij zijn de dagen dat ik samen met een fotograaf of video-journalist naar een oorlog in een jasje of een overhemd kon gaan, een identiteitskaart op zak. Nu heb je kogelvrije jassen, gepantserde auto’s, soms lijfwachten en verzekering nodig. Wie betaalt deze uitgaven? De media, en het zijn zware kosten.

“Op het spel staat de vrijheid van de pers, want wanneer de kranten geen journalisten meer hebben, zal die vrijheid, die door parlementariërs van alle politieke zijde wordt gesteund, verdwenen zijn.”

Maar hoewel ze betalen voor de inhoud en journalisten sturen die hun leven wagen om een ​ complete, betrouwbare en gevarieerde nieuwsdienst te produceren, zijn het niet zij die de winst oogsten, maar de internetplatforms die zichzelf helpen zonder een vergoeding te betalen. Geen cent. Het is alsof een vreemdeling langs komt en schaamteloos de vruchten van je arbeid plukt. Het is moreel en democratisch niet te rechtvaardigen.

Zoveel vrienden zijn gestopt met verslag te doen omdat hun media-organisatie is gesloten of niet meer voor de kosten kon opdraaien. Tot de dag dat ze hun pennen en camera’s hadden opgeborgen, hadden we de verschrikkelijke angst gedeeld om ons te verschuilen achter een muur die zo hevig beefde als bij de impact van de explosies. De onbeschrijfelijke vreugde toen het ons lukte, toen we de wereld de “waarheid” konden vertellen die we met eigen ogen hadden gezien.

De buitengewone ontmoetingen met krijgsheren en hun zwaar bewapende mannen die glimlachten terwijl ze speelden met hun pistolen of messen en toezagen hoe we hun bazen interviewden; het aangrijpende verdriet toen ze werden geconfronteerd met versuft, gevangen burgers, de vrouwen onhandig hun kinderen beschermend wanneer kogels de muren schraapten van de schuilplaats waarin ze een korte toevlucht hadden gevonden.

De media hebben lang te lijden gehad voordat ze reageerden. Ze worstelden eerder met de consequenties dan met de oorzaak. Door geldgebrek hebben ze zoveel personeel ontslagen dat het bijna absurd is geworden: kranten die nauwelijks zijn bezet door journalisten.

Nu vragen ze dat hun rechten worden gerespecteerd, zodat ze door kunnen gaan met het melden van het nieuws. Ze vragen om de verkoopinkomsten te delen met degenen die de inhoud produceren, of ze nu media of artiesten zijn. Dit is de betekenis van “naburige rechten”.

We kunnen de leugen die Google en Facebook verspreiden niet langer negeren dat een richtlijn over “naburige rechten” de gratis toegang van mensen tot het internet zou bedreigen. Nee. Vrije toegang tot het web zal blijven bestaan ​​omdat internetgiganten, die nu redactionele inhoud gratis gebruiken, de media kunnen vergoeden zonder de consument te vragen te betalen.

Moeilijk? Onmogelijk? Helemaal niet. Facebook verdiende in 2017 $ 16 miljard aan winst en Google $ 12,7 miljard. Ze moeten gewoon hun contributie betalen. Op die manier zullen de media overleven en zullen de internetgiganten bijdragen aan de diversiteit en vrijheid van de pers die zij beweren te ondersteunen.

Ik ben ervan overtuigd dat de leden van het parlement die zijn misleid door misleidend lobbywerk nu begrijpen dat niet-betalende toegang tot internet niet in gevaar is. Op het spel staat de vrijheid van de pers, want wanneer de kranten geen journalisten meer hebben, zal die vrijheid, die door parlementariërs van alle politieke zijde wordt gesteund, verdwenen zijn.

Ontelbare keren stond ik oog in oog met mensen die werden geblokkeerd, geïsoleerd en weerloos, die maar één ding vroegen: “Vertel mensen wat je hebt gezien, op die manier hebben we een kans om gered te worden.” Moet ik antwoorden: “Nee, houd geen hoop, we zijn de laatste journalisten, straks zullen er geen meer zijn omdat we door gebrek aan geld verdwijnen”?

Vergeet niet dat Facebook en Google geen journalisten in dienst hebben en geen redactionele inhoud produceren. Maar ze worden betaald voor de reclame die gelinkt is aan de inhoud die journalisten produceren.

Elke dag onderzoeken journalisten alle aspecten van het leven om hun medeburgers te informeren. Elk jaar worden prijzen uitgereikt aan de meest moedige, onverschrokken en getalenteerde journalisten.

Het is tijd om te reageren. Het Europees Parlement moet massaal stemmen voor “naburige rechten” — voor het voortbestaan ​​van de democratie.

Sammy Ketz,
Directeur van het bureau van AFP in Bagdad,
Prix Bayeux-Calvados des correspondants de guerre 2003,
Prix Albert Londres 1988