De Deeluitgeverij = ex-Cascade minus weekblad Primo

Eind april startte de nieuwe uitgeverij De Deeluitgeverij op. Een nieuwe oude bekende … De Deeluitgeverij blijft de titels van ex-Cascade uitgeven met uitzondering van het weekblad Primo.

Om deze ontwikkeling goed te begrijpen keren we even terug in de tijd. Uitgeverij Cascade, eigendom van het Nederlandse Audax, is uitgever van de special interestbladen For Girls Only, Eos, Psyche & Brein, Bahamontes en Motoren & Toerisme en van het brede publieksblad Primo.

Kristine Ooms en Koen De Buck, het management van Cascade, slaagden erin van het weekblad Primo een ongekend succesverhaal  op de lezersmarkt te maken. Dit via een sterke inhoudelijke positionering én een Spartaanse kostenbeheersing waardoor de verkoopprijs kon laag gehouden worden (verkoopprijs van 1,30 €). De betaalde verspreiding van het weekblad Primo steeg van 91.764 exemplaren in 2011 naar 117.043 exemplaren in 2018.

Bij DPG Media was men ondertussen eigenaar geworden van de ex-Sanoma-titels TeVe-Blad, Story en HUMO. Voor hen was Primo een geducht concurrent. Audax ging door een financieel moeilijke periode met herhaalde herstructureringen tot gevolg.

Eind juni 2018 koopt DPG Media Cascade. Voor vele waarnemers was het toen reeds duidelijk dat DPG Media enkel in Primo geïnteresseerd zou zijn.

Eind april 2019 viel het doek over de ontmanteling van Cascade. DPG Media liet weten dat Primo werd ondergebracht in de showbizzcluster en de commercialisering van de advertentieruimtes geïntegreerd werd in de regie van DPG Media. De overige Cascade tijdschriften bleken niet te passen in de strategie en tijdschriftenportefeuille van DPG Media.

De overige ex-Cascade-titels vonden hun eindbestemming via 2 nieuwe initiatieven. De oprichting van een nieuwe uitgeverij De Deeluitgeverij die als missie heeft het uitgeven van eigen titels (For Girls Only, Motoren & Toerisme) én het ondersteunen van uitgevers bij hun uitgeefactiviteiten. Via die ondersteunende activiteit verzorgt De Deeluitgeverij het uitgeven van de titels Bahamontes, Eos Wetenschap, Eos Psyche & Brein en Eos Specials. De Deeluitgeverij wordt geleid door Kristine Ooms en Koen De Buck.

Eos, bestaande uit de populairwetenschappelijke printmagazines Eos Wetenschap, Eos Psyche & Brein en Eos Specials en de websites,  werd ondergebracht in een nieuwe vzw, nl. Eos Wetenschap. Via deze vzw zal Eos de Vlaamse overheid meehelpen om de Vlaamse wetenschapsagenda verder uit te rollen. Dit door middel van een vijfjarenconvenant met de Vlaamse overheid. In deze formule blijft de redactie haar volledige onafhankelijkheid behouden en blijven de titels en de websites bestaan.  (ldp)